Ідеальне резюме програміста: що писати в резюме ІТ спеціалісту - Блог ITVDN
ITVDN: курси програмування
Відеокурси з
програмування

    Обери свою IT спеціальність

    Підписка

    Обери свою IT спеціальність

    Підписка

      Ідеальне резюме програміста: що писати в резюме ІТ спеціалісту

      advertisement advertisement

      Всім привіт!

      Що таке резюме? По суті, це візитна картка, яка повинна переконати рекрутера або HR-менеджера запросити вас на співбесіду. Однак вона може не тільки переконувати наймачів, а й відмовляти розробникам навіть із завидним багажем досвіду та знань. Що написати про себе в резюме IT спеціалісту? Яким має бути резюме у програміста, щоб воно сподобалося рекрутеру та стало вашою перепусткою в IT-компанію? Чим відрізняються резюме досвідченого розробника і програміста-початківця (junior)? Давайте розберемося!

      Насамперед зазначимо, що у вашому резюме має бути відсутнім:

      1. Розмитість, неточності. Кожна людина дорожить своїм часом. Особливо рекрутер, у якого крім вашого ще кілька десятків (а буває навіть і сотень) резюме. Ніхто не захоче витрачати час на перепитування або уточнення у вас інформації, яка важлива для тієї чи іншої позиції, але яку при цьому ви забули або не захотіли вказати.
      2. Вода. Резюме – не твір на вільну тему і не автобіографія, починаючи з пелюшок. Цей документ має чітку мету і призначення, а значить пустослів'я в ньому – поганий тон і водночас найбільш вірний шлях до кошику рекрутера.
      3. Брехня. Також не забувайте, що брехня завжди спливає назовні – або під час співбесіди, або безпосередньо в ході трудових буднів. Не видавайте бажане за дійсне та складайте чесне резюме. Ми ще поговоримо в цій статті про те, під яким соусом краще подавати ту чи іншу інформацію, залишаючись чесним та у виграшному становищі одночасно.

      Якщо підсумувати ці пункти, вірним є наступне: гарне резюме має рясніти лаконічністю, бути чесним і містити лише важливу інформацію. Тепер поговоримо детальніше, що воно має включати, і як правильно складати кожен розділ.

      Структура

      Жорстких вимог щодо оформлення резюме для програмістів немає. Однак існують певні правила, яких слід дотримуватись у процесі його складання. Рекомендуємо використовувати наступний шаблон (у дужках вказано назву, котру треба використовувати при складанні резюме англійською):

      Прізвище, ім (First Name, Last Name)

      Вік (Age)

      Контакти (Contacts) – місто проживання, телефон, e-mail, Skype. Акцентуємо увагу на тому, що назва електронної пошти та скайпу має бути в офіційному стилі у вигляді вашого імені та прізвища: a.ivanov@... або alexander_ivanov@... і т. д. Ніяких stasik_ananasik@... та інших химерних назв. Пошту краще обирати з найпопулярніших — Gmail, Outlook та подібних. Також пошта не повинна бути прив'язана до попередніх місць роботи.

      Тут же додайте посилання на ваш профіль GitHub, де знаходяться опубліковані вами проєкти. Якщо маєте гарно заповнений профіль у LinkedIn (із зазначеними місцями навчання та роботи, вивченими технологіями, вашим якісним фото та іншою інформацією), додайте посилання і на нього.

      Тут же торкнемося і питання соціальних мереж. Якщо ваше резюме зацікавило рекрутера, існує висока ймовірність, що вас знайдуть через соцмережі і ознайомляться зі вмістом ваших сторінок. Тому проведіть попередню ревізію своїх профілів у Мережі та приберіть усе те, що псуватиме вам імідж (гострі політичні висловлювання, пости, що суперечать загальноприйнятим нормам моралі, та інші елементи, які будуть працювати проти вас).

      Мета (Objective) — пункт, де ви повідомляєте наймачу, яку позицію бажаєте займати у компанії.

      Резюме кваліфікації (Summary Of Qualification) – у цьому розділі слід розмістити основну інформацію з резюме, яку буде корисно дізнатися роботодавцю в першу чергу (не більше п'яти ключових тез, які розкажуть про вас та ваш досвід роботи в обраній сфері IT). Якщо не маєте якихось сильних аргументів про ваш кар'єрний шлях, пропустіть цей пункт.

      Професійні навички (Hard Skills) – тут ви описуєте всі технології, які знаєте та вмієте використовувати. Поруч вказуйте рівень володіння кожною. Припустимо, щось знаєте добре, щось базово, але готові вивчати далі. Головне — пишіть чесно, адже з кожної технології чи вказаної мови програмування прилетять запитання.

      Особисті навички (Soft Skills) – це нетехнічні навички, якими ви володієте. Які ключові навички вказати у резюме програміста? Вміння працювати в команді, вирішувати конфліктні ситуації, бути уважним до деталей, володіння гарно розвиненим критичним мисленням, уміння слухати та чітко викладати свої думки, а також інші подібні навички відносяться до софт скілів, які важливо було б почути працедавцю. Тобто це ті вміння, які допомагають нам бути ефективними на будь-якій роботі. Багато софт скілів писати не треба, однак, щонайменше три найкращі свої якості вказати необхідно.

      Тут теж пишіть чесно, не вводячи роботодавців в оману – співбесіда змусить вас розкрити карти у будь-якому випадку. На допомогу прийде невелика порада, яка допоможе залишатися чесним і при цьому не торкатися ваших недоліків.

      Кожен роботодавець хоче, щоб його співробітник був робочою конячкою з відмінними комунікативними навичками, здатністю швидко навчатися, чудовим володінням техніками тайм-менеджменту та іншими скілами. Але всі знають, що ідеальних людей не існує. Припустимо, якщо ви інтроверт і потребуєте певного часу на розкриття себе в колективі, не пускайтеся в оману, мовляв, ви швидко і легко знаходите спільну мову з командою. Буде розумно вчинити інакше — обійти стороною ваші навички комунікації та вказати інші позитивні якості, якими володієте – наприклад, уміння слухати, аналізувати інформацію та швидко знаходити вихід із проблеми.

      Досвід (Experience) – слід вказувати у зворотному порядку, починаючи з вашого останнього місця роботи. Кожне описуване місце роботи повинно мати наступну структуру:

      • дати початку і кінця роботи (буде плюсом, якщо додасте в дужках час, протягом якого обіймали посаду);
      • назва компанії;
      • посада;
      • короткий опис проєкту (по можливості з посиланням), обов'язків, опис використовуваних технологій та досягнень.

      Якщо ви до цього працювали не за фахом, спробуйте в останньому пункті описати якісь важливі навички, які ви опанували в ході роботи, і які при цьому важливі на цій позиції, на яку ви подаєте резюме.

      Якщо ви тільки закінчили університет, спробуйте поміркувати та написати про університетський досвід — ймовірно, ви займалися чимось корисним на кафедрі, перебували в якійсь університетській організації або з одногрупниками розробляли власні проєкти, займалися громадською діяльністю, внаслідок чого опанували деякі вміння/навички або просто отримали досвід у застосуванні певних програмних або апаратних засобів.

      З одного боку, може здатися, що досвід роботи не за фахом зовсім не цікавить роботодавця. Частково це так, однак грамотному рекрутеру/HR-менеджеру цей пункт (при правильному його описі) відкриє вас як людину, яка має досвід роботи та комунікації всередині команди. А якщо ви ще й вказали, що в процесі роботи навчилися раціонально розпоряджатися своїм часом та вчасно виконувати покладені на вас доручення, це ще один плюсик вам.

      Однак якщо у вас вже є певний IT-бекграунд, то варто вказувати лише досвід в IT – які найвдаліші проєкти, якою командою керували (якщо керували), які обов'язки виконували, чого досягли і т. д.

      Освіта (Education) – інформація про вищу освіту. Вказуйте назву ВНЗ, факультет, спеціальність, здобутий ступінь, роки навчання. Якщо отримали червоний диплом, згадайте про це. Школу згадувати немає потреби. Хіба що це ваша перша робота або стажування в IT і ви маєте за плечима якийсь крутий технічний ліцей.

      Якщо нещодавно закінчили навчальний заклад, можете написати тему вашої дипломної роботи та середній бал за весь час навчання.

      Додаткові навички (Additional Skills) – інформація про курси, семінари, тренінги та інші програми навчання, які ви проходили самостійно. В цьому ж розділі розкажіть про ваші сертифікати, якщо вони у вас є – тут настає їхня зіркова година.

      Знання мов (Knowledge Of Languages) – простий пункт. Складається у вигляді “Мова – рівень володіння мовою”. Ключовим у цьому розділі є знання англійської, адже потрапити до IT без неї практично нереально. Не будьте профаном і не пишіть, наприклад, “English – гарний”. Англійська має декілька рівнів володіння: Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate, Advanced, Proficiency, тому в даному прикладі доречно писати “English – Intermediate”. Можете додати уточнення, мовляв, без проблем читаєте технічну документацію, але розмовний інгліш ще підтягуєте. Дозволяється вказати поруч із рівнем володіння мовою, що на даний момент ви відвідуєте відповідні курси, якщо це відповідає дійсності.

      Об'єктивно оцінюйте свій рівень володіння англійською – це дуже легко перевіряється під час співбесіди.

      Додаткова інформація (Additional Information) – відомості про вас, якими ви хотіли б поділитися: ваші інтереси, захоплення, або певні особливості – наявність маленької дитини, родича, за яким вам необхідно наглядати і т. д. Зрештою, на роботу беруть не шестерню, яка буде частиною бездушного механізму, а особистість із певними знаннями, професійними навичками, поглядами на життя та рисами характеру.

      Головне – вміло подати інформацію. Маєте маленьку дитину і багато часу працювали з дому – уточніть, що ці умови навчили вас стійкості до стресів і багатозадачності. Будьте на позитиві, витягайте із, здавалося б, глухих ситуацій позитивні сторони і демонструйте їх тому, хто буде дивитися ваше резюме.

       

      Загальні поради

      Вимоги до тексту.

      Для резюме обирайте 12-14 кегль та шрифт Arial або Times New Roman – текст буде максимально читабельний і без дратівливих елементів. Для новачків оптимальний розмір тексту — до однієї сторінки А4, від досвідчених програмістів чекають на текст побільше, але краще не перевищувати 2-х сторінок. Причому більшу частину повинні займати ваші скіли та досвід роботи.

      Суцільний текст читати важко, втомлююче і не цікаво. Оформлюйте резюме таким чином, щоб воно було легким і саме просилося у вічі. Для цього структуруйте інформацію, використовуйте відступи, абзаци, лінії тощо. Наприклад, той самий розділ “Досвід” можна зобразити у вигляді таблиці. Головне — згрупувати інформацію по блокам. Все має бути лаконічно, акуратно та читабельно.

      Не забувайте про грамотність написаного тексту. Перед відправкою робіть ретельну вичитку резюме — граматичні, орфографічні та пунктуаційні помилки чудово псують думку рекрутера про претендента на посаду.

      До речі про фото.

      Його можна як додавати, так і не додавати. Фотографія має бути гарної якості, але не з вечірки, шашликів чи інших місць підвищеної концентрації відпочиваючих. Також на ній має бути чітко видно ваше обличчя. Якщо вірити психологам, найкраще фото — на якому ви у позитивному настрої та з посмішкою. Підходящої фотографії немає? Тоді не додавайте її зовсім. У деяких країнах фото в резюме — табу через можливу дискримінацію за статевою, расовою або іншою ознакою. Також відсутність зображення дозволяє оцінювати людину за її професійними та особистісними якостями, а не за зовнішніми даними.

      Формат електронного резюме.

      На розгляд рекрутеру потрібно надсилати резюме у форматі PDF. Це найуніверсальніший формат електронних документів, який безпроблемно відкривається та читається на всіх можливих пристроях.

      Відповідність резюме вакансії.

      Також уважно переглядайте вимоги до кожної посади і, якщо необхідно, вносьте корективи в написане вами резюме таким чином, щоб було видно, що дане резюме було складено саме для відповідної вакансії — і рекрутеру зручніше, і більше шансів бути поміченим. Адже резюме, яке розсилається всім без звертання уваги на вимоги та побажання роботодавців (резюме-спам), не викликає симпатій та має великі шанси потрапити до кошику.

      Резюме англійською.

      Якщо вакансія складена англійською мовою, то роботодавець однозначно хоче від кандидата англомовне резюме. Навіть якщо вакансія україномовна, а ви склали та надіслали резюме на інгліші, це буде солідним плюсом, адже, як ми говорили раніше, ця мова в IT дуже важлива. Головне, не забувайте про грамотне написання. Після складання резюме дайте його на перевірку тому, хто добре знає англійську.

      Неформальність у резюме.

      Цікавий момент: в IT допускається неформальність у резюме програміста, наприклад – жарти. Однак це ходіння дуже тонким льодом. Якщо ви і збираєтеся в якомусь місці показати гостроту свого розуму, робіть це вміло та доречно, інакше буде тільки гірше. Але все ж таки арсенал жартів краще приберегти на саму співбесіду — там вони допоможуть і віртуозно вийти зі скрутних положень, і зарядити всіх позитивом.

      Портфоліо.

      Як ми вже зазначили, у пункті “Контакти” варто розмістити посилання на свій GitHub, де розміщуються ваші проєкти, які й складають ваше портфоліо. Якщо ви новачок, там повинні бути саме ті проєкти, які ви розробляли самостійно (не здерті з ютубу чи інших ресурсів). Продемонструйте роботодавцю всі свої навички та вміння в них. Дайте зрозуміти, якими технологіями та мовами володієте.

      Навігація вашим портфоліо також має бути інтуїтивно зрозумілою та зручною.

      Супровідний лист.

      В Україні практика написання супровідного листа не є особливо популярною, проте правильне його складання може дати вам додаткову перевагу перед іншими кандидатами-конкурентами. Це лист, який доповнює резюме. Його мета — зацікавити рекрутера/роботодавця та створити гарне перше враження про себе. Структура супровідного листа наступна:

      1. Привітання, звернення до роботодавця.
      2. Джерело інформації про вакансію.
      3. Відомості, що характеризують вас як фахівця.
      4. Демонстрація зацікавленості у вакансії.
      5. Контактні дані.

      Фривольностей тут краще не допускати – дотримуйтесь офіційного стилю викладу.

      Встаньте на місце рекрутера/роботодавця.

      При складанні резюме час від часу абстрагуйтеся та дивіться на нього з різних боків. Чи подобається вам те, що написано? Чи є послідовність та логічність у написаному? Що можна скоротити? Як краще виділити ту чи іншу здатність/вміння/якість/технологію? Подібна рефлексія допоможе об'єктивно розглядати резюме та на виході отримати справді якісний екземпляр.

       

      Ресурси для автогенерації резюме

      Фішка двадцять першого століття – повсюдна автоматизація різних рутинних процесів. Торкнулася ця тенденція і сфери пошуку роботи. На даний момент існує безліч сервісів, які надають послуги зі створення якісного резюме. Ми ділимо їх на два типи: вбудовані та незалежні.

      До першого типу належать сервіси, що знаходяться на сайтах пошуку роботи. Як приклад, така функціональність реалізована на сайтах work.ua, grc.ua тощо. Якщо раптом десь заплутаєтеся — кожен пункт містить підказки, що дуже зручно.

      Також ви можете скачати створене резюме, проте воно не буде таким стильним і барвистим у порівнянні з тим, яке пропонують ресурси генерації “візитки” другого типу.

      Незалежні сервіси створення резюме – спеціалізовані сайти, які мають безліч інструментів для створення ефектного зовнішнього вигляду резюме. Вам необхідно тільки обрати шаблон, котрий сподобався, налаштувати його під себе і заповнити розділи. Розкажемо про деякі з них.

      LinkedIn – соціальна мережа для ділового спілкування, яка орієнтована на пошук співробітників та вакансій. При створенні облікового запису ви вказуєте різні дані про себе: місця навчання та роботи, технології та мови програмування, якими володієте, додаткову інформацію про себе, фото тощо. LinkedIn має вбудований інструмент генерації резюме, виходячи з інформації, опублікованої у вашому профілі, проте добре заповнений профіль вже певною мірою є вашою візитною карткою. І все ж, рекрутери його розглядатимуть лише у другу чергу в якості прикріпленого посилання у розділі резюме “Контакти”.

      При цьому LinkedIn має одну особливість: у майбутньому, коли ви станете розробником рівня Middle+ і матимете широку мережу знайомств на цьому ресурсі (400+ осіб), жодне резюме вам більше не знадобиться — рекрутери самі вас знаходитимуть і пропонуватимуть вакантні посади. А поки ви джуніор з нульовим досвідом роботи, LinkedIn не зможе замінити вам повноцінне резюме.

      Canva.com – сервіс, що дозволяє безкоштовно створити стильне та привабливе резюме за допомогою сотень різних дизайнерських шаблонів на будь-який смак. Обираєте один із них, налаштовуєте кольори, шрифти, фон та сам макет, а потім вносите вашу інформацію та фото. Зручно та просто.

      Cvmaker.com — безкоштовний ресурс, який дає можливість створювати резюме, використовуючи один із дев'яти класичних шаблонів, що відрізняються своєю лаконічністю та відсутністю надмірностей. Гарний варіант для шанувальників легкого мінімалізму.

      Також існує безліч інших сервісів створення резюме — використовуйте гугл і ви знайдете для себе варіант, який вам ідеально підійде.

      Ну а найоригінальнішою та найефективнішою анкетою для роботодавця може бути резюме фронтенд розробника. Цей фахівець за професією розробляє веб-інтерфейси, а тому може реалізувати своє CV у вигляді веб-сайту. Демонструєте свої скіли і одночасно подаєте необхідну інформацію про себе – дуже зручно та практично.

      Підсумки

      Резюме розробника — це лист-запрошення на співбесіду в IT-компанію, який ви самі і складаєте. Воно має бути структурованим, інформативним і при цьому не містити нічого зайвого. Найголовніше — резюме має справити приємне враження на того, хто його переглядатиме, і принести бажане запрошення на співбесіду. Пишіть лаконічно, уникайте води, неточностей та неправди – обман все одно розкриється під час зустрічі. Відверту брехню ніхто не терпітиме. Насамперед будьте чесні з самим собою, об'єктивно оцінюючи свої знання та здібності. Звертайте на себе увагу за допомогою креативу, нестандартного підходу – ці якості завжди цінуються наймачами.

      Резюме досвідченого програміста має утримувати акцент на досвіді та проєктах, над якими розробник працював: які технології були задіяні, які обов'язки виконувались, яких результатів було досягнуто тощо. Резюме програміста-початківця (junior) має спиратися більше на самостійно розроблені проєкти, амбіції, особисті якості та навички претендента, які допоможуть йому розвиватися в IT-напрямку.

      Складати резюме можете самостійно або за допомогою спеціалізованих сервісів, які допоможуть додати ефектності та помітності вашому документу. Головне – не переборщити, і все буде окей. Для додаткового ефекту напишіть гарний супровідний лист, який допоможе вам виділитись серед інших кандидатів.

      Дотримуйтесь наших порад, і ви неодмінно досягнете успіху!

      Бажаємо здоров'я та успіхів на вашому кар'єрному шляху!

      Залишайтесь на ITVDN!

      КОМЕНТАРІ ТА ОБГОВОРЕННЯ
      advertisement advertisement

      Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

      Бібліотека сучасних IT знань у зручному форматі

      Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий.

      Стартовий
      • Усі відеокурси на 3 місяці
      • Тестування з 10 курсів
      • Перевірка 5 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 30 хв
      59.99 $
      Придбати
      Базовий
      • Усі відеокурси на 6 місяців
      • Тестування з 16 курсів
      • Перевірка 10 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 60 хв
      89.99 $
      Придбати
      Преміум
      • Усі відеокурси на 1 рік
      • Тестування з 24 курсів
      • Перевірка 20 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 120 хв
      169.99 $
      Придбати
      Notification success
      Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити взаємодію з нашими веб-сайтами та послугами простою та значущою.