Java vs JavaScript - Блог ITVDN
ITVDN: курси програмування
Відеокурси з
програмування

    Обери свою IT спеціальність

    Підписка

    Обери свою IT спеціальність

    Підписка

      Java vs JavaScript

      advertisement advertisement
      1. Чому назви схожі?
      2. Популярність
      3. Сфери застосування
      4. Продуктивність
      5. Динамічна типізація в JavaScript vs строга типізація в Java
      6. Простота вивчення
      7. Зарплата
      8. Підсумки

      Всім привіт!

      Друзі, ми продовжуємо серію статей, у яких порівнюємо різні мови програмування. Перша стаття була присвячена Python і Java – двом досить потужним та універсальним мовам, без яких важко уявити сучасне розроблення. Озброївшись об'єктивністю та неупередженістю, ми дослідили найважливіші (для новачків) особливості кожної з них, а вам надали всі результати у компактному та зручному вигляді.

      Відповідь на запитання “Так яка мова краща?” ми не давали, оскільки вважаємо її недоречною — кожна мова по-своєму гарна у вирішенні завдань одного типу і менш ефективна у вирішенні завдань іншого типу. Ви самі обираєте інструмент в залежності від задач, які перед вами стоять. Так що спочатку визначтеся зі спектром завдань, що вас цікавлять, а лише потім шукайте мову, здатну ефективно з ними впоратися.

      Отже, у цій статті на нас чекає порівняння двох на перший погляд схожих мов – Java та JavaScript (JS). HR`и та рекрутери часто їх плутають, а новачки та ті, хто випадково проходить повз програмування, взагалі ставлять між ними знак рівності. Насправді Java і JavaScript мають дуже мало подібностей і сьогодні ми торкнемося найцікавіших із них. Також будуть розглянуті головні аспекти кожної мови, сфери їх застосування та зарплатні очікування. Приступаємо!

      Чому назви схожі?

      Оскільки назви “JavaScript” та “Java” (читається як “джава” і “джаваскрипт”) підозріло схожі одна на одну, цілком логічно припустити певний взаємозв'язок між цими мовами. Щоб розібратися із цим питанням, звернімося до історії, а саме – до інтерв'ю від 2008 року, в якому брав участь творець JavaScript – Брендан Айх. У ньому засновник JS підтверджує, що подібність двох мов у назві – результат підписання ліцензійної угоди між Netscape і Sun, причому Sun – це компанія-розробник мови Java. Ідея угоди полягала в тому, щоб JavaScript став додатковою скриптовою мовою, яка йде разом з Java — мовою, що компілюється.

      Якщо звернутися до колиски JS, то спочатку вона називалася Mocha, потім назву змінили на LiveScript. І лише після ліцензійної угоди вона стала JavaScript`ом, яким ми її знаємо і досі.

      Популярність

      Щоб порівняти популярність Java та JavaScript, звернімося до відомих веб-ресурсів, які займаються збиранням відповідної інформації. Отже, відповідно до минулорічного опитування Stack Overflow Developer Survey (65 000 респондентів), JavaScript знаходиться на першому місці, а Java – на п'ятому в рейтингу найбільш використовуваних мов програмування.

      Якщо розглядати індекс TIOBE, а точніше – статистику за липень 2021 року, то Java на 2-му місці, а JavaScript – на 7-му. Індекс популярності мов програмування PYPL станом на липень 2021 року ставить на друге місце Java, а JavaScript – на третє.

      Як можете бачити, різні ресурси по-різному рахують та визначають рейтингові місця цих двох мов, проте джава і джаваскрипт завжди входять до різноманітних ТОП-10, що безумовно підтверджує їхню перспективність.

      Сфери застосування

      Під час встановлення Java у вікні завантаження висвічується напис, який говорить: "Понад 3 мільярди пристроїв використовують Java", що вже показує – Java є серйозним гравцем на IT-арені. Такі цифри обумовлені універсальністю та кросплатформенністю даної мови. За допомогою Java створюється різний інформаційний продукт:

      • серверна частина веб-додатків;
      • Enterprise додатки для бізнесу;
      • мобільні додатки під Android;
      • хмарні сховища даних;
      • настільні додатки;
      • комп'ютерні ігри;
      • Big Data додатки;
      • додатки для трейдингу;
      • програмне забезпечення для банківських та інших систем.

      Особливо добре Java себе почуває у мобільному розробленні під Android та в Enterprise проєктах, орієнтованих на вирішення бізнес-завдань великих компаній. Андроїд – найпопулярніша мобільна платформа у світі, а ентерпрайз розроблення саме по собі досить великогабаритне, цікаве і складне, що дозволяє тямущим програмістам заробляти солідні гроші в даній галузі.

      Говорячи ж про JavaScript, не можна не згадати, що жодна клієнтська сторона сучасного веб-додатку не може існувати без тріади HTML, CSS і JavaScript. Ця мова лежить в основі найпопулярніших фронтенд-фреймворків Angular, Vue.js та бібліотек jQuery, React.js.

      Також на JS за допомогою платформи Node.js ведеться розроблення ще й серверної сторони веб-додатків, створюються десктопні та мобільні програми (завдяки фреймворкам Electron, React Native), веб-ігри. Так що універсальність JavaScript і її інструментарій не менш всеосяжні, ніж у Java.

      Продуктивність

      Порівнювати продуктивність JavaScript, як мови фронтенд-розроблення, з Java – мовою серверного розроблення – ми не будемо з очевидних причин. Однак, що, якщо розглянути JS у якості інструмента створення бекенду на платформі Node.js? Хто кому поступається?

      Тут отримує перевагу Java, яка спочатку задумувалася як потужна, надійна і мультиплатформенна мова, пристосована до багатьох умов розроблення. Вона є високопродуктивнішою за Node.js, але за це джава розплачується більшим споживанням пам'яті.

      У Node.js же навпаки – програючи у продуктивності, вона менше важить і, відповідно, є гарною у підтримці завдань з низькою ресурсоємністю, де використання Java призводило б до надмірних витрат пам'яті.

      Динамічна типізація в JavaScript vs строга типізація в Java

      Строга типізація (далі – СТ) зобов'язує програміста оголошувати кінцевий тип змінних та функцій одразу при написанні коду. Такий підхід передбачає встановлення їх типів ще на момент компіляції. Представником мови програмування з подібним видом типізації є Java.

      Динамічна типізація (ДТ) не ставить в обов'язкові рамки оголошення кінцевого типу змінних та функцій — це відбувається автоматично під час виконання самої програми. JavaScript використовує ДТ.

      Мови програмування з ДТ найчастіше відрізняються більш простим синтаксисом, меншим обсягом коду та більшою швидкістю написання програм. Також цей вид типізації підходить для використання узагальненого програмування, яке передбачає застосування однієї і тієї ж ділянки коду під час роботи з різними типами даних – наприклад, алгоритм сортування, який здатний сортувати не тільки цілі числа, а й дійсні, і навіть рядки.

      При цьому до переваг СТ можна віднести виявлення проблем, пов'язаних з типами, ще перед запуском програми, оскільки перевірки типів проводяться на моменті компіляції, що йде перед виконанням програми. Це призводить до більш високої швидкості роботи коду. Крім цього, СТ змушує дотримуватися своєрідної дисципліни при написанні коду, що усуває хаотичну ситуацію серед змінних та функцій і при цьому дає цілком ясне розуміння, який тип має кожна з них.

      Питання “Яка типізація краща?” викликає бурхливі обговорення серед програмістів, отже цю відповідь нехай кожен наш читач дасть собі самостійно.

      Простота вивчення

      JavaScript дуже часто згадується як одна з найлегших мов для вивчення програмування разом із Python. Багато в чому це досягнення динамічної типізації, яка спрощує синтаксис, знижує кількість коду і робить його більш читаним. Таким чином, для вирішення однієї і тієї ж стандартної програмістської задачі на Java у вас вийде більше рядків коду, ніж при кодингу на JS.

      Щоб почати працювати з JavaScript, вам навіть не потрібно встановлювати додаткове програмне забезпечення – достатньо текстового файлу з розширенням .html і написаним всередині тегу "script" коду. Результат роботи коду ви зможете побачити, відкривши файл у будь-якому сучасному браузері, оскільки всі необхідні інструменти для інтерпретації JavaScript вже вбудовані в Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera та інші. Тим не менш, краще використовувати спеціальні редактори коду, які спростять його написання та зроблять кодинг максимально зручним.

      Java – більш фундаментальна і поглиблена мова. Це робить її складнішою для вивчення, ніж JS, проте пропрацьованість джава дозволяє реалізовувати складну логіку зі збереженням гарної продуктивності.

      Для написання першого коду на Java одним файлом не обійдешся – необхідно встановити Java SE Development Kit з офіційного сайту Oracle, а потім завантажити середовище розроблення, наприклад, IntelliJ IDEA. Тільки потім ви зможете розпочати написання свого першого “Hello World!”.

      Зарплата

      З оплатою праці програмістів за напрямками, які у даній статті розглядаються, все дуже добре. Якщо вірити зарплатному віджету на DOU.ua, то станом на грудень 2020 року Java та JavaScript розробники рівня Junior в Україні можуть претендувати на наступну суму:

      Наведемо додаткове розшифрування:

      • I квартиль – це значення з/п, нижче за яке у впорядкованому за зростанням масиві перебуває 25% даних про заробітні плати;
      • III квартиль – значення з/п, вище якого у впорядкованому за зростанням масиві перебуває 25% даних про заробітні плати;
      • медіана – значення з/п, розташоване в середині массиву, що розглядається, котрий упорядковано за зростанням.

      Як можете бачити, Java розробники мають сильніший зарплатний старт, ніж JS девелопери – це пояснюється тим, що роботодавець висуває більше вимог до джавістів на позицію Junior щодо знання технологій і мови в порівнянні з вимогами до Junior JavaScript розробника. Якщо JavaScript Dev. буде за своїм скілом приблизно рівний із джавістом, він зароблятиме не менше колеги.

      Зарплати розробників рівня Middle:

       

      Тут зарплати Java розробників також перевищують тих, хто займається розробленням на JS. Проте, розрив не такий вже й великий, тому не варто робити поспішні висновки. Тим більше, що в сучасному світі ЗП програмістів дуже залежить від навичок та досвіду роботи – чим більше ви інвестуєте у свої знання та вміння, тим більше роботодавець погодиться інвестувати у вас. Також варто згадати той факт, що розробники часто мають гарний соцпакет, який може покривати походи в спортзал, поїздки на транспорті, повноцінне офісне харчування, страховий пакет і багато іншого.

      Підсумки

      Підведемо все вищевикладене під спільний знаменник. Отже, JavaScript:

      • мова, яка є однією з найпопулярніших і найлегших для вивчення і при цьому не залежить від платформи;
      • архіважлива мова у FrontEnd розробленні, котра також успішно застосовується на BackEnd`і за допомогою платформи Node.js;
      • затребувана у розробленні мобільних та десктопних програм завдяки фреймворкам Electron, React Native;
      • дозволяє розробляти і FrontEnd, і BackEnd, що дає можливість реалізувати себе як Web Full Stack Developer за допомогою всього однієї мови програмування, яка покриває обидві стихії веб-розроблення;
      • має меншу продуктивність на BackEnd`і, ніж у Java (якщо використовувати популярну Node.js);
      • динамічно типізована мова, яка відрізняється відносною простотою синтаксису, високим ступенем лаконічності та читабельності коду;
      • мінімально необхідні інструменти для роботи з JS – текстовий блокнот та браузер;

      Java:

      • одна з найбільш впливових та домінуючих мов програмування на ринку розроблення ПЗ;
      • швидка, безпечна та надійна мова програмування, здатна вирішувати завдання різних напрямків: BackEnd розроблення, ентерпрайз рішення, мобільні додатки під Android, банківські та трейдерські системи, Big Data, вбудовані системи, ігри тощо;
      • успішно застосовується у завданнях зі складною логікою;
      • особливо ефективна у мобільному розробленні під Android та в Enterprise проєктах, орієнтованих на задачі великого бізнесу;
      • статично типізована мова з набором строгих правил, які забезпечують гарну структурованість коду та високу продуктивність написаних програм.

      Загальний пункт: грошова винагорода Java розробників трохи вища, ніж у JavaScript девелоперів, але все залежить від ваших навичок і досвіду роботи.

      Ну а яка з цих двох мов краща — суб'єктивне питання. Але ми повторюємо: важлива відповідь не на “яка мова програмування краща?”, а на “яка мова конкретно мені більше подобається? Яке відгалуження в IT мені ближче до душі? Чи подобається мені той спектр завдань, для вирішення яких призначена мова, котру я вподобав?”, а далі просто рухайтеся в обраному напрямку. Успіхів у вашому виборі!

      Чекайте на нові статті в нашій рубриці і залишайтеся з ITVDN!

      КОМЕНТАРІ ТА ОБГОВОРЕННЯ
      advertisement advertisement

      Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

      Бібліотека сучасних IT знань у зручному форматі

      Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий.

      Стартовий
      • Усі відеокурси на 3 місяці
      • Тестування з 10 курсів
      • Перевірка 5 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 30 хв
      59.99 $
      Придбати
      Весняний
      • Усі відеокурси на 15 місяців
      • Тестування з 24 курсів
      • Перевірка 20 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 120 хв
      90.00 $
      219.99 $
      Придбати
      Акція
      Базовий
      • Усі відеокурси на 6 місяців
      • Тестування з 16 курсів
      • Перевірка 10 домашніх завдань
      • Консультація з тренером 60 хв
      72.00 $
      89.99 $
      Придбати
      Акція
      Notification success
      Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити взаємодію з нашими веб-сайтами та послугами простою та значущою.